O ISTRI

 

 

ISTRA je najveći hrvatski (a ujedno i jadranski) poluotok. Smješten je na sjevernom Jadranu, na teritoriju Hrvatske (90%), Slovenije (9%) i jednim malim dijelom Italije (manje od 1%), što istarski poluotok čini najbližom mediteranskom destinacijom zemljama srednje Europe.

 

Istru se (geološki) obično dijeli na tri dijela:

 

   Crvena Istra (zapadna obala), gdje prevladava crveno-smeđa zemlj 

     (crljenica)

    Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla.

    Bijela Istra (padine Učke i istočni dio poluotoka) zbog kamenitog tla.

 

Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena.

 

Današnja turistička Istra obiluje mnoštvom najraznovrsnijih turističkih kapaciteta i sadržaja od onih na njenom obalnom, primorskom dijelu, do onih sve aktuelnijih i traženijih u unutrašnjim ruralnim područjima. Osim već poznatog stacionarnog turizma u mnogobrojnim hotelima, apartmanskim naseljima, kampovima, privatnom smještaju, danas se u Istri sve više razvija nauticki turizam, kongresni, izletnicki, lovni i ribolovni, agroturizam, kulturni, eno-gastronomski, sportsko-rekreacijski, ronilacki, konjicki te ekološki turizam.

 

Turističku se Istru obično dijeli na dva dijela:

 

  Plava Istra (Priobalni dio Istre, obiluje velikim brojem hotela i apartmana kategorizacije od 1-5 zvjezdica, s bogatom ponudom sportskih, rekreacijskih, ugostiteljskih i zabavnih sadržaja).

 

 Zelena Istra (Unutrašnji dio Istre s karakterističnom kamenom arhitekturom malih mjesta koja su se smjestila na blagim brežuljcima).

 

Na obalnom dijelu nalaze se tipični mediteranski gradovi, dok zelenu unutrašnjost krase brojne kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti te brežuljkasta naselja sa panoramskim pogledom na zadivljujuću okolicu. Unutrašnjost Zelene Istre dočekat će vas s bogatom agroturističkom ponudom i netaknutom prirodom.

Odaberete li Buje, Buzet, Motovun, Grožnjan ili neko drugo mjesto u unutrašnjosti poluotoka, naći ćete privatnost i tišinu srednjovjekovnih gradova-utvrda i upoznati vrhunsku gastronomiju i vinarstvo.

 

U ljetnim danima važan dio tradicije i turističke ponude Plave i Zelene Istre predstavljaju tradicionalne fešte na kojima možete pobliže upoznati folklor Istre - izvornu glazbu, plesove, nošnje, u kratko duh Istre, kao i bogatu gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta.

 

 

Prvi poznati stanovnici istre, bili su Histri, po kojima je Istra dobila i ime. Brojni narodi i kulture od Rimljana do danas ostavljali su svjedočanstva svojih kultura u graditeljstvu, zidnom slikarstvu i bogatoj crkvenoj arhitekturi.

 

Mnogobrojni kulturno-povjesni spomenici svjedoci su burne povijesti Istre. Obilazeći Istru u svim njezinim dijelovima možete se susresti sa povjesnim građevinama, kao što su: , rimski amfiteatar i slavoluci, ranokršcanske crkvice, bizantski mozaici, romanicke bazilike, srednjevjekovni gradici na brežuljcima, renesansne freske, kule i zidine, bifore i trifore, goticke katedrale, barokne palace i dr.

 

Eufrazijeva bazilika u Poreču, sagrađena 553. godine, dio je UNESCO-ova univerzalnog kulturnog blaga, a na listi su čekanja i pulski antički spomenici te srednjovjekovne freske u malim crkvicama, djela pučkih majstora.

Kada govorimo o današnjoj demografskoj slici Istre, Hrvati čine oko 75 % stanovništva, dok manjine čine oko 25% stanovništva od čega Talijani 7%, a ostatak razni drugi narodi.

 

Važni gradovi i općine u Istri su: Pula, Pazin, Poreč, Rovinj, Opatija, Umag, Novigrad, Labin, Buzet, Motovun.

 

Zbog svoje blage klime Istra je ugodna za boravak u svako doba godine. Klima je blaga, mediteranska, gdje prevladavaju topla i sušna ljeta te blage i ugodne zime. Proljeće i jesen kao stvoreni su za uživanje u prirodnim ljepotama ruralne Istre (seoska gospodarstva, vinske ceste....), dok je ljeti prava oaza za posjetitelje koji će se prepustiti uživanju u suncu i moru.

 

More je ugodno za kupanje od svibnja do konca rujna.

 

Osnovni podaci: