O PULI

 

 

PULA (Pola) je najveći istarski grad. Leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka, na unutrašnjem dijelu prostranoga zaljeva i prirodno dobro zaštićene luke.  Nalazi se na 44° 52' paraleli sjeverne geografske širine i 13° 51' meridijanu istočne geografske dužine, na prosječnoj nadmorskoj visini oko 30 m.

 

U Puli prevladava mediteranska klima, blagih zima i toplih ljeta s prosječnom insolacijom 2.316 sati godišnje ili 6,3 sata dnevno, uz prosječnu godišnju temperaturu zraka od 13,2° C (od prosječnih 6,1° C u veljači do 26,4° C u srpnju i kolovozu) i temperaturnom oscilacijom mora od 7 do 26° C.

 

Pulu karakterizira sedam brežuljaka oko kojih, i na kojima, se grad razvijao kroz tisućljeća (Kaštel, Zaro, Arena, Sv. Martin, Opatija sv. Mihovila, Mondipola i Pra Grande).

 

Povijest Pule započinje prije otprilike 3000 godina kada je na brežuljku na kojem se danas nalazi Kaštel nastalo prvo gradinsko naselje, utvrda Histra. Od tada pa sve do danas Pulom su se izmijenjivali mnogobrojni vladari. Kroz većinu svoje povijesti Pula je proživljavala brojne vrhunce i padove koji su potrajali sve do polovice 20. stoljeća kada je započet neprekinut kontinuirani razvoj.

 

Prema popisu iz 2001. godine u Puli je živjelo 58.594 stanovnika, što ga svrstava na deveto mjesto gradova po broju stanovnika u Hrvatskoj.

 

Pula je danas prometno vrlo dobro povezana sa ostatkom Hrvatske i susjednim Slovenijom i Italijom. Zračna luka Pula smještena jugoistočno od Pule služi kao domaće i međunarodno odredište. Istočnim krakom ''Istarskog ipsilona'' Pula je spojena na mrežu hrvatskih autocesta, a zapadnim krakom iste poluautoceste izravno je spojena sa slovenskim autocestama, dakle, čitavim sustavom autocesta EU-a. U tijeku je širenje Istarskog ipsilona u puni profil autoceste. Putnički pomorski promet također povezuje grad s obližnjim otocima, ali i sa Lošinjom, Zadrom, te Venecijom u Italiji (redovna linija u ljetnim mjesecima).

 

U turističkoj djelatnosti grad Pula je u okviru Istre i Hrvatske jedan od najzanimljivijih turističkih gradova. Pogodnosti za razvoj turizma su prije svega u geografskom položaju grada, blagoj mediteranskoj klimi, očuvanom prirodnom okolišu, čistom moru, dobroj prometnoj povezanosti, a burna povijest i bogatstvo kulturno povijesnih spomenika učinili su Pulu jednom od najprivlačnijih turističkih odredišta na istočnom dijelu Jadrana.

 

Pula je jedan od gradova sa najvećim brojem sačuvanih spomenika iz rimskog vremena. Svakako najpoznatiji spomenik i obilježje grada je pulski amfiteatar - Arena (I.stoljeće), jedan od najbolje očuvanih amfiteatara iz rimskog doba.

Na nekoliko kilometara udaljenosti od grada nalazi se i jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, Otočje Brijuni, a u okolici grada brojna turistička naselja kao i manja pitoreskna mjesta, primjerice Vodnjan, Medulin, Ližnjan, Premantura, Peroj, Fažana itd.

 

Otočje Brijuni

 

Detaljne turističke i servisne informacije mogu se naći na turističkom info punktu u srcu grada Pule (Trg Forum) ili na službenim internetskim stranicama turističke zajednice Pule (www.pulainfo.hr).

Osim prospekata i kataloških informacija o Puli i Istri, turistima je na raspolaganju i računalo u kojem mogu pronaći informacije o izletima, spomenicima kulture, kulturnim i drugim događajima, smještajnim kapacitetima i ostalim podacima u gradu.